CZWAREK 24 KWIECIEŃ 2014

DZIŚ SĄ IMIENINY:

Zarejestruj

Ostatnie przepisy » Placki ziemniaczane

Czas przygotowania: 45 minut
Trudność: 1
Ilość osób: 4 osób

Składniki:

800 g ziemniaków

3 łyżki mąki

3 jajka

1 cebula (niekoniecznie)

7-8 łyżek oleju lub sklarowanego masła

sól

Kategorie: Kuchnia polska, Dania wegetariańskie
Autor: Młynek
Oceny: (0)


Etapy przygotowania:

Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Po 5 minutach odlać płyn, który się zebrał, dodać jajka, mąkę, cebulę, również startą na tarce o małych otworach, oraz pół łyżeczki soli. Kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz niewielkie porcje i smażyć po 2-3 minuty z każdej strony. Jeśli ogień będzie zbyt mały, placki mogą się rozpadać i nie będą chrupiące, a jeśli zbyt duży, przypalą się, a w środku pozostaną surowe. Podawać ze śmietaną, solą i pieprzem. Jeśli mają być podawane na słodko, nie dodawać cebuli i zmniejszyć nieco ilość soli.

Uwagi:

.

Poleć ten przepis znajomemu:


Inne w tej kategorii:

Komentarze:

Agawa [18-10-2012 09:27]

Warto wypróbować placuszki rybne, fajna przekąska, albo baza do głównego dania http://www.owocemorza.blogspot.com/2012/07/placuszki-rybne-z-sosem-jogurtowym.html

Zobacz wszystkie komentarze »

Dodaj komentarz:

Nie masz możliwości komentowania.